Trivselregler utomhus

Bostadsrättsinnehavare skall inte använda sina uteplatser på ett sätt som skapar problem för föreningen eller för grannarna. Du är också skyldig att hålla dina två uteplatser och det du har byggt i gott skick.

Det innebär:

  • Du skall klippa gräs, buskar och träd, rensa ogräs samt se till att ingen växtlighet sprider sig och påverkar eller skadar våra byggnader och asfaltytor.
  • Häckar får maximalt bli 2 meter höga
  • Enstaka träd kan få vara maximalt 5 meter höga.
  • Staket, plank, uterum el dyl. som du har på dina uteplatser skall underhållas, riktas upp, repareras och målas.
  • De som bor i gavellägenhet skall också klippa gräs, buskar m.m. på gavelsidan.

Du måste vara aktsam om våra fasader, både på husen och bodarna. Du får inte ha klängväxter på fasaderna eller buskar och annan vegetation nära väggarna. Du får inte fylla upp marken under en fasad så att jord och fukt tränger upp i fasaden. Det måste vara möjligt att inspektera och måla ändträet på fasadbrädorna. Belysningen vid entrédörren är medlemmens ansvar och får bytas ut till annan modell.

Du får inte lägga beslag på föreningens markytor. Uteplatsen på entrésidan har oftast sin naturliga avgränsning vid den asfalterade framfarten. Uteplatsen på trädgårdssidan har sin naturliga avgränsning vid slutet av den förrådsbod som finns på många håll. I de fall där en förrådsbod inte är byggd, gäller att uteplatsen avgränsas till det avstånd som bodarna ger.

Som generell regel gäller hos oss att en bostadsrättsinnehavare inte äger sin uteplats, varken på entré- eller på trädgårdssidan av huset. Liksom fastigheten i övrigt är också marken föreningens egendom som en medlem får disponera på föreningens villkor. Att ställa upp trädgårdsmöbler, grill eller ett litet trädgårdsskåp för redskap är tillåtet.

Husen byggdes ursprungligen med uteplatser med betongplattor, gräsmatta och ett insynsskydd på en av husets sidor, ett plank 2,5 m ut från väggen. Allmänt kan konstateras att kommunen klassificerar vår fastighet som flerfamiljshus när det gäller frågor som byggnadslov och att all föreningens mark har byggnadsförbud och all bebyggelse kräver bygglov från kommunen och tillstånd från styrelsen.

De som har vattenuttag på fasaden måste kontrollera att uttaget har självdränerande funktion, om ej måste byte ske till själv dränerande modell. Ha alltid slangen frånkopplad vid risk för frysning.

Trädgårdsförråd
Ett förråd med gräsklippare, trimmer, skottkärror och häcksax m.m. Det finns bakom radhuslänga 16. Där kan du låna handverktyg för skötsel av den egna trädgården. Tänk på att rensa maskinerna från gräs och smuts innan du ställer tillbaka dem i förrådet. Nyckeln till trädgårdsförrådet är samma som till soprummet.

Det är medlemmarna som ansvarar för ordningen i trädgårdsförrådet, då förrådet är ett medlemsinitiativ.